Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko Członka Zarządu Spółki Krajowy Fundusz Kapitałowy S.A. w obszarze inwestycji

RADA NADZORCZA
SPÓŁKI KRAJOWY FUNDUSZ KAPITAŁOWY S.A. OGŁASZA:
POSTĘPOWANIE KWALIFIKACYJNE NA STANOWISKO
CZŁONKA ZARZĄDU SPÓŁKI KRAJOWY FUNDUSZ KAPITAŁOWY S.A.  W OBSZARZE INWESTYCJI

Postępowanie kwalifikacyjne odbywa się w oparciu o § 21 ust. 2 pkt 3 Statutu spółki Krajowy Fundusz Kapitałowy S.A. z siedzibą w Warszawie, w związku z art. 22 ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zasadach zarządzania mieniem państwowym (Dz. U. poz. 2259 z późn. zm.).
Kandydaci przystępujący do postępowania kwalifikacyjnego powinni spełniać następujące warunki formalne:
1. posiadać wykształcenie wyższe lub wykształcenie wyższe uzyskane za granicą uznane w Rzeczypospolitej Polskiej, na podstawie przepisów odrębnych,
2. posiadać co najmniej 10 - letnie doświadczenie zawodowe (okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę, lub świadczenia usług na podstawie innej umowy lub wykonywania działalności gospodarczej na własny rachunek), w tym, co najmniej 5-letni staż pracy na rynkach finansowych (w tym w szczególności funduszach funduszy lub funduszy private equity, venture capital lub TFI), w tym co najmniej 3-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych lub samodzielnych albo wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek w obszarze inwestycji i/lub finansów (prezes, członek zarządu, dyrektor zarządzający, partner),
3. posiadać doświadczenie w prowadzeniu procesów inwestycyjnych i aranżowaniu finansowania transakcji,,
4. posiadać doświadczenie w zarządzaniu funduszami inwestycyjnymi na rynku polskim lub międzynarodowym,
5. posiadać doświadczenie w procesach reorganizacji lub restrukturyzacji,
6. znać biegle język angielski,
7. korzystać z pełni praw publicznych,
8. posiadać pełną zdolność do czynności prawnych,
9. nie podlegać określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych,
10. być osobą niekaraną,
11. w szczególności nie naruszać ograniczeń lub zakazów zajmowania stanowiska członka organu zarządzającego w spółkach handlowych,
12. kandydatem nie może być osoba, która spełnia przynajmniej jeden z poniższych warunków:
a. pełni funkcję społecznego współpracownika albo jest zatrudniona w biurze poselskim, senatorskim, poselsko-senatorskim lub biurze posła do Parlamentu Europejskiego na podstawie umowy o pracę lub świadczy pracę na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o podobnym charakterze,
b. wchodzi w skład organu partii politycznej reprezentującego partię polityczną na zewnątrz oraz uprawnionego do zaciągania zobowiązań,
c. jest zatrudniona przez partię polityczną na podstawie umowy o pracę lub świadczy pracę na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o podobnym charakterze,
d. pełni funkcję z wyboru w zakładowej organizacji związkowej lub zakładowej organizacji związkowej spółki z grupy kapitałowej,
e. jej aktywność społeczna lub zarobkowa rodzi konflikt interesów wobec działalności spółki.

Dodatkowymi atutami będą:
1. wykształcenie z kierunków zarządzanie lub finanse, w tym studia podyplomowe,
2. znajomość zasad prowadzenia procesów inwestycyjnych przez fundusze funduszy lub fundusze infrastrukturalne lub inwestycyjne fundusze suwerenne oraz/lub międzynarodowe instytucje finansowe,
3. doświadczenie i znajomość zasad funkcjonowania spółek handlowych, z uwzględnieniem spółek publicznych, doświadczenie i wiedza z zakresu nadzoru właścicielskiego, kontroli finansowej przedsiębiorstwa oraz rachunkowości zarządczej,
4. dodatkowe uprawnienia  takie jak: doradcy inwestycyjnego lub kwalifikacje CFA.
Zgłoszenie kandydata powinno zawierać:
1. list motywacyjny,
2. życiorys (CV), w tym adres do korespondencji, adres poczty elektronicznej i numer telefonu kontaktowego,
3. dyplom ukończenia studiów wyższych,
4. świadectwa pracy, zaświadczenia o niezakończonych okresach zatrudnienia lub inne dokumenty potwierdzające wymagane doświadczenie zawodowe,
5. dokumenty potwierdzające kwalifikacje kandydata (np. referencje, rekomendacje, certyfikaty, akty powołania, odpisy KRS);
6. oświadczenia o:
(a) korzystaniu z pełni praw publicznych,
(b) posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych,
(c) niepodleganiu określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych,
(d) spełnianiu warunków określonych dla kandydatów na członka organu zarządzającego wynikających z art. 22 ustawy z dnia 16 grudnia 2016 roku o zasadach zarządzania mieniem państwowym (Dz. U. poz. 2259 z późn. zm.),
(e) braku toczących się przeciwko kandydatowi postępowań karnych i karnych skarbowych oraz o braku skazania prawomocnym wyrokiem sądu za popełnienie przestępstwa umyślnego.
(f) zgodzie na przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb prowadzonego postępowania kwalifikacyjnego,
(g) w odniesieniu do obywateli polskich – poświadczenie bezpieczeństwa upoważniającego do dostępu do informacji oznaczonych klauzulą „poufne” albo pisemne zobowiązanie  kandydata do poddania się procedurze sprawdzającej w tym zakresie,

Dokumenty potwierdzające kwalifikacje kandydata przekazane wraz ze zgłoszeniem dołącza się w oryginałach lub odpisach. Dokumenty mogą być poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem. W takim przypadku, w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej kandydat jest obowiązany do przedstawienia Radzie Nadzorczej oryginałów lub urzędowych odpisów poświadczonych przez siebie dokumentów, pod rygorem wykluczenia z dalszego postępowania kwalifikacyjnego. W toku postępowania kwalifikacyjnego kandydat może przedstawić Radzie Nadzorczej dodatkowe dokumenty.
Zgłoszenie wraz z kompletem dokumentów należy złożyć w zamkniętej kopercie z dopiskiem: „Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko Członka Zarządu Spółki Krajowy Fundusz Kapitałowy S.A. z siedzibą w Warszawie w obszarze Inwestycji” w terminie do godz. 15.00 w dniu 1 kwietnia 2019 r., bezpośrednio w siedzibie Spółki Krajowy Fundusz Kapitałowy u. Krucza 50, 00-025 Warszawa, w dni robocze, w godzinach od 9.00 do 15.00 lub pocztą (decyduje data doręczenia Spółce) na ww. adres.
Otwarcie zgłoszeń nastąpi w siedzibie Spółki w dniu  1 kwietnia 2019 r.
Rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami spełniającymi warunki formalne zawarte w ogłoszeniu, będą przeprowadzane w siedzibie Spółki od dnia 15 kwietnia 2019 r., z zastrzeżeniem, że o dokładnej dacie, miejscu i godzinie przeprowadzenia rozmów kwalifikacyjnych kandydaci spełniający wymogi formalne zostaną powiadomieni telefonicznie lub na adres poczty elektronicznej wskazany w zgłoszeniu kandydata. Niestawienie się kandydata w oznaczonym terminie i miejscu na rozmowę kwalifikacyjną oznacza rezygnację z udziału w dalszym postępowaniu kwalifikacyjnym.
Podczas rozmowy kwalifikacyjnej z każdym kandydatem oceniane będą w szczególności:
(a) wiedza o zakresie działalności spółki oraz o sektorach, w których działać będzie Spółka,
(b) wiedza w zakresie oceny projektów inwestycyjnych oraz ich strukturyzowania finansowego,